Primaria Orasului Macin 

Istoric

Image 01

MĂCIN este o asezare antică, datând din sec.III, recunoscută cu statutul de comună urbană în documente otomane din sec. XVI.  Originea îndepărtată a acestui așezământ poate fi identificată în vechiul Arrubium, nume dat de către celți în sec. III î.Hr. Se pare că încă din antichitate acest asezământ ar fi jucat un deosebit rol religios în viața oamenilor acestor locuri și că tot aici ar fi existat un cult al zeului Jupiter Arrubianus, de la care se pare că își trage și numele. Cetatea era cuprinsă în uniunea tribală condusă de Rhemaxos, sau, poate a celei a lui Zyraxes, incluzând și Delta Dunării. După cucerirea Dobrogei de către romani, "Arrubium" a devenit reședința unei unități de cavalerie romană, atestată între anii 99-241 e.n de două diplome militare eliberate unor veterani: prima din 14 august 99, cealaltă din 2 aprilie 241. După o perioadă de "tăcere" a izvoarelor istorice, este readusă în actualitate posibila localizare a "Vicinei" la Măcin , de unde provenea primul mitropolit al Țării Românești (1359), Iachint din Vicina . Reputați istorici, precum N.Iorga, Ghe.I.Brătianu, afirmă această ascendență toponimică. 
O dată cu cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman, Măcinul devine sediu al unei garnizoane otomane, centru de colectare și tranzit al produselor destinate aprovizionării Constantinopolului.

Momentele istorice importante în această perioadă:

 

 

 

 

Ipoteze etimologice privind toponimul

Conform izvoarelor istorice, posibila localizare a "Vicinei" era la Măcin, de unde provenea primul mitropolit al Țării Românești (1359),Iachint de Vicina. Unii istorici, cum ar fi Nicolae Iorga și Gheorghe I. Brătianu, afirmă această ipoteză toponimică. O dată cu cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman, Măcinul devine sediu al unei garnizoane otomane, centru de colectare și tranzit al produselor destinate aprovizionării Constantinopolului.

 

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83cin
Image 01

Istoric

Conform izvoarelor istorice, posibila localizare a "Vicinei" era la Măcin, de unde provenea primul mitropolit...

Image 02

Turism

Obiectivele turistice, ușor accesibile, sunt formate din elemente ale potențialului turistic natural (peisaj ...

Image 03

Economia

Economia orașului Măcin are o structură agrar-industrială. Comerțul se desfășoară prin S.C., asociații familiale...

Image 04

Proiecte

Titlul proiectului: MODERNIZAREA SPATIILOR PUBLICE URBANE: STRAZILE VICTORIEI, ....

Image 05

Populatia

Populația, conform ultimului recensământ din 2002, este etnic-mixtă, fiind înregistrate în oraș nu mai puțin de ...